Collega aan het woord: Liviu Enache

29-04-2020

Collega aan het woord: Liviu Enache

Tijdens ons bezoek aan Pieter en Marjolein op de vestiging in Noord-Nederland, mochten wij ook een kijkje nemen op een aantal werklocaties. Het was een aardig ritje vanuit Rotterdam naar Friesland, dus we hebben optimaal van deze (zonnige) dag gebruik gemaakt.

Op de afbouwlocatie van Doeksen in Harlingen werkt er via Konekta voor Marine Service Noord een groep pijpfitters en een tig-lasser voor het installeren van leidingwerk. Zij werken daar aan het leidingwerk in de machinekamers van twee veerschepen. Op vrijdag 8 maart 2019 zijn deze twee LNG-catamarans aan boord van het zwareladingschip Sun Rise vertrokken vanuit Vietnam. Na een lange zeereis arriveerden zij op 30 mei 2019 in Harlingen. Beide schepen zullen dienst gaan doen als passagierschip voor de verbinding van en naar de waddeneilanden Vlieland en Terschelling. De in gebruik name van de nieuwe, milieuvriendelijkere schepen zal een flinke kwaliteitsimpuls voor de vloot en de dienstverlening betekenen. (1)

Op de afbouwlocatie ontmoeten we Liviu Enache. Een Roemeense pijpfitter en vader van 3 kinderen. Na een maand of 5 op een Italiaans scheepswerf gewerkt te hebben was het arrivederci Italia, hallo Nederland! Hij begon 2 jaar geleden in Bergen op Zoom, waarna hij zijn introk nam in de Rotterdamse haven en uiteindelijk in Friesland terecht kwam. Hij werkt nu 3 maanden voor Konekta én dat bevalt hem goed. Zijn vrouw en kinderen wonen in Roemenië, die ziet hij alleen tijdens vakanties. Dat is soms best zwaar om langere tijd van je gezin gescheiden te zijn.

Liviu Enache interview scheepswerf Harlingen

Het project in Harlingen loopt naar verwachting eind april af en dan is Enache benieuwd wat Konekta dan weer voor hem in petto heeft. “Het voelt goed om te werken voor Konekta, er zijn geen problemen en we begrijpen elkaar”, geeft hij aan. Momenteel woont Enache in een woning van Konekta in Sneek. Na een volle werkweek van maandag t/m vrijdag zoekt hij in het weekend de rust een beetje op en kookt en vist hij graag.

We zijn benieuwd wat we nog meer kunnen gaan zien van Enache in de toekomst. Voor nu veel succes gewenst in Harlingen!

Bronnen:
(1) De nieuwe schepen van Doeksen, Rederij Doeksen. Geraadpleegd op donderdag 26 maart 2020.