Sollicitatie voorbereiden: hoe doe je dat?

Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, moet je je uiteraard voorbereiden om zo’n hoog mogelijke kans te maken op een aanbod. Je hebt ongeveer een uur de tijd om een bedrijf te overtuigen dat jij een geschikte kandidaat bent voor de openstaande vacature. In dit uur wordt er een hoop gesproken, en het gesprek kan uiteraard alle kanten opgaan. Toch zijn er een aantal zekerheden aan een gesprek, dus hier kun je je op voorbereiden. Doe het voorbereiden van een sollicitatie gesprek één of meerdere dagen van tevoren. Zo blijft de informatie vers in je gedachten en hoef je niet na te denken over wat je ook alweer bedacht had.

Hoe licht ik mijn motivatie toe?

Bereid een goede motivatie voor. Bedenk waarom je bij dit bedrijf wilt werken en waarom je deze specifieke baan wilt beoefenen. Probeer niet met algemene antwoorden te komen, zoals “Omdat het mij leuk lijkt”. Bedrijven zijn op zoek naar een juiste fit, dus probeer te bedenken waar een bedrijf naar op zoek is en wat jij kunt bieden. Vergeet niet dat er wederzijdse interesse moet zijn en dat je ook eisen kunt stellen aan een bedrijf. Een sollicitatiegesprek is een afstemming van wederzijdse belangen dus probeer niet te veel te zeggen wat ze willen horen maar vooral wat jij écht te bieden hebt.

Je kunt je motivatie of ervaring onderbouwen met het benoemen van voorbeelden uit je verleden werkervaringen. Probeer echter niet te veel te hameren op de negatieve aspecten van vorige banen of collega’s, maar vooral wat je van deze banen hebt geleerd of hoe je met situaties bent omgegaan. Oplossingsgericht zijn en compromissen sluiten zijn goede eigenschappen om naar voren te laten komen.

Op zoek naar een technische baan?

Solliciteer dan vandaag! contact